Visie op onderwijs aan het jonge kind

Daltonschool de Polderhof: iedereen verschillend, iedereen gelijk

 

In onze onderbouw wordt het onderwijs thematisch en in samenhang aangeboden. We geloven er in dat dit een krachtige basis vormt, waaruit kinderen optimaal gestimuleerd worden om vanuit spel tot leren te komen. We kiezen thema’s die bij de belevingswereld van de kinderen aansluiten, en richten het onderwijs zo in dat de kinderen activiteiten op eigen niveau aangeboden krijgen. We vinden het ontwikkelen van vaardigheden hierbij van belang. De inhoud van het onderwijs stemmen we af met onze collega’s van groep 3/4, zodat we een soepele overgang kunnen realiseren.

Taal doen onderbouw

 

 

We maken gebruik van vastgestelde aanbodsdoelen, en koppelen hier activiteiten aan. We maken ruimte voor de eigen inbreng van de kinderen, en geven ruimte om eigen keuzes te kunnen maken. De speel-leeractiviteiten baseren we op ontwikkelingsgericht werken.

 

De leraar ontwerpt en ontwikkelt het onderwijs. Activiteiten worden vanuit doelen samengesteld. We hebben volle verwachtingen van alle kinderen en geven de kinderen instructie waar het nodig is en laten ze ontdekken waar het kan. We zetten het welbevinden van de kinderen voorop en investeren in de relatie.

 

De kinderen krijgen, binnen grenzen, vrijheid om eigen keuzes te maken. We werken planmatig: voor de thema’s hanteren we een 2-jaar cyclus, elk jaar plannen we daarnaast activiteiten die jaarlijks terugkomen. Elke dag bespreken we de datum en (dag)planning met de kinderen door middel van dagritmekaarten.  Zo hebben de kinderen inzicht in hoe de dag er uit ziet. Het inplannen van de activiteiten gebeurt zowel door de leraar als door de kinderen.

hoekenwerk onderbouw

 

De kinderen spelen met verschillende bronnen en materialen, waarbij spelmateriaal uit de echte wereld een wezenlijke is. Waar mogelijk maken de kinderen zelf spelmateriaal om te kunnen gebruiken bij hun spel.

 

Afwisselend werken de kinderen individueel, in groepjes of met de hele groep. We vinden de interactie met andere kinderen, volwassenen en de omgeving een basis voor het leren. We stimuleren deze interactie door het samenwerken in hoeken, het meespelen en voeren van kindgesprekken en activiteiten buiten de klas of school.

 

De taalrijke, krachtige leeromgeving, die verschillende hoeken bevat, is betekenisvol ingericht waarbij het actuele thema duidelijk zichtbaar is. De tentoongestelde werkstukken van de kinderen laten hun creativiteit en autonomie zien.

tekening

 

Elke dag vinden observaties plaats. Elke activiteit geeft de leraar informatie over het kind en zijn ontwikkeling. We vinden hierbij het proces net zo belangrijk als het product. We leggen de resultaten van de observaties vast in ons themaplan voor de korte termijn cyclus, en registreren de ontwikkeling van de kinderen op de leerlijnen in ons leerlingvolgsysteem. We gebruiken beide informatiebronnen om het onderwijs mee vorm te geven.

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren